Fransa Çalışma İzni Vizesi

Fransa Çalışma İzni Vizesi

Fransa çalışma izni vizesi Fransa’daki oturum izninizle yakında bağlantılıdır. Fransa’da oturum iznine başvurmadan önce Fransa’da çalışılacak bir işle ilgili düzenlemelerin, sözleşmelerin yapılması gerekecektir.
 

Fransa Çalışma Vizesi Başvurusu

Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Bölgesi veya İsviçre vatandaşları dışındaki ülkelerden Fransa’ya çalışma amacıyla gelen vatandaşların Fransa çalışma vizesi almaları zorunludur. Fransa çalışma vizesinin oturum vizesi verilmeden önce verilmiş olması gerekecektir. Bu işlem muhtemel işveren tarafından organize edilmesi gereken bir prosedürdür. Fransa’da çalışma izninizin onaylanması için herşeyden önce bir iş sözleşmenizin olması gerekmektedir.

Fransa’da 90 günden az kalacaksanız ancak bu süre zarfında çalışacaksanız işvereninizin sizin için Fransa Çalışma Bakanlığı DIRECCTE’den onaylı geçici çalışma izni belgesi alması gerekir ya da çalışılacak bölgedeki idari birimin pullu onayını taşıyan çalışma belgesini alması gerekmektedir. Bu çalışma izni onayı Türkiye’de vize başvurusunda bulunduğunuz Fransa Konsolosluğuna veya Fransa Büyükelçiliğine gönderilir.

Fransa’da 90 günden fazla kalmayı ve çalışmayı planlıyorsanız, oturum izni vizesi olarak da bilinen uzun süreli vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Muhtemel işvereniniz onunla yaptığınız iş sözleşmesini Fransa Çalışma Bakanlığı DIRECCTE’nin yerel birimine gönderir. Eğer yanınızda aile bireylerinizden biri de sizinle birlikte Fransa’ya gelecekse, işveren aynı zamanda ‘refakatçi aile üyesi’ prosedürüne uygun şekilde başvuru yapmalıdır. Fransa Çalışma Bakanlığı DIRECCTE işverenle iş sözleşmesine onay verirse, sözleşme Fransa Göç ve Entegrasyon Ofisinin (OFII) onayına gönderilir.

Fransa Göç ve Entegrasyon Ofisi sözleşmeyi onayladıktan sonra sözleşmeyi Fransa vizesi başvurusunda bulunduğunuz Türkiye’deki Fransa Konsolosluğu, Fransa Başkonsolosluğu veya Fransa Büyükelçiliğine gönderir. Daha sonra Büyükelçilik veya Konsolosluğa uzun süreli vize başvurusu yapmak üzere çağrılırsınız. Uzun süreli vize için konsolosluğa giderken aşağıdaki evrakları yanınızda olmalıdır.

  • Pasaport:  Son 10 yıl içinde alınmış ve vizenin süresinin bitmesinden sonra 3 ay geçerliliğe sahip olmalıdır.
     
  • Başvuru formu: Uzun süreli Fransa Schengen vize başvuru formunun eksiksiz, doğru bilgilerle doldurulmuş olması ve sizin imzanızı taşıması gerekir.
     
  • Başvuruda bulunduğunuz çalışma izni (ve oturum izni) türünün gerektirdiği diğer belgeler.
     
  • Fransa’ya gittikten sonra Fransa Göç ve Entegrasyon ofisine kayıt yaptırmanız gerekmektedir.

Fransa Çalışma İzni Türleri

Farklı türdeki Fransa oturum ve çalışma izni vizeleri vardır ve bunlar belirli işlere ve belirli tipteki çalışan profili açısından çalışma izni başvurusunda bulunan çalışanın, ilgili makamlara sunması gerekli evrakları, geçerlilik süreleri ve koşullarına göre değişiklik gösterir.
 

Fransa Özel Yetenek için Çalışma İzni

Fransa’daki yetkililere göre eğer yönetici, bağımsız bir profesyonel veya çalışansan olarak Fransız ekonomisine entelektüel, bilimsel, kültürel, sportif ve insani bilimler alanında ‘önemli katkılarda’ bulunacağınıza dair potansiyel taşıyorsanız ve bu alanların birini veya birkaçını içeren spesifik bir projede yer alacaksanız 3 yıl süreli, yenilenebilir, ‘özel yetenek’ oturum izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu yüzden aşağıdaki koşulları yerine getirmeniz gerekecektir:
 

  • Detaylı özgeçmiş
     
  • Çalışacağınız veya içinde yer alacağınız proje hakkında bilgi
     
  • Fransız yetkililerin belirlediği miktarda seyahat ve konaklama masraflarınızı karşılayacağınıza dair kanıtları içeren belgeleri
     
  • Fransa Beceriler ve Yetenekler Ulusal Komisyonunun belirlediği kriterleri karşılama koşulu
     
  • Fransa Çalışma Bakanlığı DIRECCTE tarafından onaylanmış iş sözleşmesi (eğer çalışansa işveren tarafından düzenlenmelidir).

Avrupa Birliği Mavi Kart


Bu son derece kalifiye ve çok yetenekli olan çalışanlara 1 ila 3 yıl arasında verilen oturum ve çalışma iznidir. Avrupa Birliği mavi kartı almak için belirli bir iş alanında derecenizin onaylı olduğu diplomanız veya o alanda 5 yıllık iş deneyimine sahip olmanız gerekmektedir. Çalışma İzniniz onaylandığı taktirde 2 yıl boyunca bu alanda Fransa’da çalışmanız gerekecektir. 18 aylık sürede bu işte çalıştıktan sonra diğer AB ülkelerinde de aynı alanda çalışma yürütmeye hak kazanırsınız. 5 yıldan sonra vizenizin süresini 10 yıla kadar uzatmakla birlikte uzun süreli AB oturum kartı almaya hak kazanırsınız.

Yatırımcı ve Şirket Sahipleri İçin Çalışma İzni

Büyük miktarda yatırım yapmayı ve Fransa’da istihdam yaratmayı planlayan yabancı yatırımcılar 10 yıllık Fransa oturum izni ve Fransa çalışma izni için başvuruda bulunabilirler.

Bilim Adamları ve Araştırmacılar için Fransa Çalışma İzni


Bir bilim dalında lisansı müteakiben master veya daha yüksek dereceniz varsa, üniversite seviyesinde araştırma yapmak ve eğitim vermek kriterlerini karşılıyorsanız ‘bilimsel araştırma faaliyeti için oturum ve çalışma izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu durumda hem Fransa’da çalışacağınız eğitim kurumundan hem de Türkiye’de eğitim almış olduğunuz kurumlardan alınacak, yetkinliğinizi kanıtlayan belgeler başvuru esnasında önemli rol oynayacaktır. İlk etap 1 yıllık geçerliliği olan bu oturum ve çalışma izinleri her yıl yenilenebileceği gibi çalışma şartlarınıza göre 4 yıla kadar uzatılabilmektedir. Statünüzü ve bilimsel araştırma yapma yetkinliğinizi ilgili eğitim kurumlarından aldığınız belgelerle ispat etme zorunluluğu vardır. Ayrıca bilimsel çalışmalar yürüten kurumlardan alacağınız referanslar da başvuru sırasında ilgili makamlara ibraz edilmelidir.


Dönemsel Çalışanlar için Çalışma İzni

3 ay süreden daha uzun süreli çalışmanıza olanak sağlayan dönemsel bir iş sözleşmeniz varsa 3 yıllık periyotlarla yenilenebilen 3 yıllık geçerliliğe sahip oturum izni başvurusunda bulunabilirsiniz.  Bu izin size 12 ay içinde maksimum 6 ay dönemsel olarak çalışmanıza imkan tanır. Fransa’da kalma süreniz her yıl sadece 6 aylık bir dönemi kapsar. Bununla birlikte, bu iznin size tanıdığı imkanlar çerçevesinde bir yıl içinde 6 ayı aşmayan bir sürede çeşitli sözleşmelerle dönemsel olarak çalışabilirsiniz.  

 

Au Pair Vizesi

17 ile 30 yaş arasında olup Fransa’da Au Pair olarak çalışmak isteyenler Fransa’da yanında kalacağı ailenin yapacağı au pair sözleşmesini Fransa Çalışma Bakanlığı DIRECCTE onayladığı taktirde ülkede kalıp çalışmaya hak kazanırlar. Au Pair vizesine başvuracak olanların dil eğitimi alacak kurumdan verilen okula kabul onay yazısını başvuru sırasında sunmaları gerekecektir. Dil eğitimi alınacak kurumdaki eğitim süresi minimum haftada 10 saat olmalıdır.



 

Fransa Konsolosluğu Resmi Web Sitesi; ambafrance-tr.org